freezing point 45.0 g KCl dissolved in 1.00 kg water

freezing point 45.0 g KCl dissolved in 1.00 kg water



Calculate the freezing point of each of the following solutions:

a. 0.580 mole of lactose, a nonelectrolyte, added to 1.00 kg of water

b. 45.0 g of KCl, a strong electrolyte, dissolved in 1.00 kg of water

c. 1.5 moles of K3PO4, a strong electrolyte, dissolved in 1.00 kg of water



a. 비전해질인 락토스 0.580 mol을 물 1.00 kg에 녹였을 때

b. 강전해질인 KCl 45.0 g을 물 1.00 kg에 녹였을 때

c. 강전해질인 K3PO4 1.5 mol을 물 1.00 kg에 녹였을 때



b. 45.0 g of KCl, a strong electrolyte, dissolved in 1.00 kg of water


KCl의 몰질량 = 74.55 g/mol 이므로,

45.0 g KCl의 몰수를 계산하면,

n = W / M

( 참고 https://ywpop.tistory.com/7738 )


= 45.0 g / (74.55 g/mol)

= 0.603622

= 0.604 mol KCl



몰랄농도 = 용질 mol수 / 용매 kg수

= 0.604 mol / 1.00 kg

= 0.604 mol/kg



어는점내림. Freezing-point depression

ΔTf = i × Kf × m

( i = van't Hoff 인자 )

( 참고 https://ywpop.tistory.com/1920 )



KCl(aq) → K^+(aq) + Cl^-(aq)

---> i = 2



ΔTf = 2 × (1.86 ℃/m) × 0.604 m

= 2.24688

= 2.25 ℃



물의 정상어는점 = 0℃ 이므로,

용액의 어는점 = –2.25℃



답: –2.25℃




[키워드] 어는점내림 기준, 45.0 g KCl 1.00 kg water



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