freezing point 45.0 g KCl dissolved in 1.00 kg water
Calculate the freezing point of each of the following solutions:
a. 0.580 mole of lactose, a nonelectrolyte, added to 1.00 kg of water
b. 45.0 g of KCl, a strong electrolyte, dissolved in 1.00 kg of water
c. 1.5 moles of K3PO4, a strong electrolyte, dissolved in 1.00 kg of water
a. 비전해질인 락토스 0.580 mol을 물 1.00 kg에 녹였을 때
b. 강전해질인 KCl 45.0 g을 물 1.00 kg에 녹였을 때
c. 강전해질인 K3PO4 1.5 mol을 물 1.00 kg에 녹였을 때
b. 45.0 g of KCl, a strong electrolyte, dissolved in 1.00 kg of water
KCl의 몰질량 = 74.55 g/mol 이므로,
45.0 g KCl의 몰수를 계산하면,
n = W / M
( 참고 https://ywpop.tistory.com/7738 )
= 45.0 g / (74.55 g/mol)
= 0.603622
= 0.604 mol KCl
몰랄농도 = 용질 mol수 / 용매 kg수
= 0.604 mol / 1.00 kg
= 0.604 mol/kg
어는점내림. Freezing-point depression
ΔTf = i × Kf × m
( i = van't Hoff 인자 )
( 참고 https://ywpop.tistory.com/1920 )
KCl(aq) → K^+(aq) + Cl^-(aq)
---> i = 2
ΔTf = 2 × (1.86 ℃/m) × 0.604 m
= 2.24688
= 2.25 ℃
물의 정상어는점 = 0℃ 이므로,
용액의 어는점 = –2.25℃
답: –2.25℃
[키워드] 어는점내림 기준, 45.0 g KCl 1.00 kg water
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