HCl의 산성도. 위액 10.0 mL 중화 0.1 M NaOH 적정 7.2 mL 소모

HCl의 산성도. 위액 10.0 mL 중화 0.1 M NaOH 적정 7.2 mL 소모



위액의 HCl의 산성도. 식후 몇 시간이 지난 다음, 병원의 검사실에서 채취한 위액 10.0 mL를 중화하기 위해 0.1 M NaOH로 적정했더니 7.2 mL가 소모되었다. 위에는 섭취한 음식물이 포함되어 있지 않았기 때문에, 완충제는 존재하지 않는다고 가정한다. 이 위액의 pH는 얼마인가?



Acidity of Gastric HCl. In a hospital laboratory, a 10.0 mL sample of gastric juice, obtained several hours after a meal, was titrated with 0.1 M NaOH to neutrality; 7.2 mL of NaOH was required. The patient’s stomach contained no ingested food or drink, thus assume that no buffers were present. What was the pH of the gastric juice?



M1V1 = M2V2

산의 몰수 = 염기의 몰수

( 참고 https://ywpop.tistory.com/4689 )



M1 = M2V2 / V1

= (0.1 M) (7.2 mL) / (10.0 mL)

= 0.072 M

---> HCl의 몰농도



HCl → H^+ + Cl^-

---> [HCl] = [H^+]

( 참고 https://ywpop.tistory.com/12475 )



pH = –log[H^+]

= –log(0.072)

= 1.14



답: pH = 1.14




[키워드] HCl + NaOH 적정 기준



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